Monday, November 15, 2010

ŠÉFKUCHAŘ DOPORUČUJE - Recepty měsíce (Listopad 2010)


Inspirujte se Recepty měsíce od našeho skvělého šéfkuchaře Milana Peška! Tentokrát se můžete těšit na Svatomartinské speciality, na kterých si pochutnali hosté našeho listopadového Večera se šéfkuchařem. Nebude chybět ani kulinářská inspirace navíc - tentokrát výborná polévka!

* Konfitované husí stehýnko, červené zelí s fenyklem a jablky, chlupaté knedlíky *

Husí stehýnka omyjeme, osušíme a horní stehenní kost očistíme od chrupavky a šlach. Dále stehýnka nasolíme, posypeme drceným kmínem a vložíme (seřadíme) do rozehřátého husího sádla, které má mít teplotu 130°C. Tuto teplotu držíme v konvektomatu (troubě) rovnoměrně zhruba dvě hodiny. Hotová stehýnka poté opatrně vyjmeme na rošt, necháme okapat a před servírováním je ještě v troubě dopékáme na kůrku při 160°C asi 15 minut, možno i déle podle potřeby.
Konfitování, přesněji nakládání drůbežího i jiného masa bylinkami a kořením do rozehřátého husího nebo kachního sádla. Na jihu Francie je tento způsob vaření srovnáván se sklenkou dobrého červeného vína a kdo měl konfit možnost ochutnat, tak se nediví…

Červené zelí s fenyklem a jablky: červené hlávkové zelí nakrájíme, osolíme, přidáme kmín s větvičkou tymiánu, zalijeme červeným vínem a dusíme pod pokličkou do měkka. Zvlášť na husím sádle dozlatova orestujeme pokrájenou cibuli. Přidáme trochu hladké mouky, kterou zasmahneme a zalijeme vychladlou šťávou z vařeného zelí a krátce provaříme. Přidáme zelí a vše ještě dostatečně provaříme a dochutíme třtinovým cukrem a citrónovou šťávou. Jako vložku do zelí použijeme jablka, které oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na kostičky a vložíme na chvilku do citrónové šťávy s vodou. Zvlášť si očistíme čerstvý fenykl, který nakrájíme na nudličky a krátce dusíme na másle s třtinovým cukrem. Poté přidáme jablíčka a vše velmi krátce dusíme do měkka a nakonec dochutíme kurkumou s bílým vínem.

Chlupaté knedlíky
Oškrabané brambory řádně opláchneme a na jemném struhadle nastrouháme do čisté studené vody. Po ustátí odcedíme vodu, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku a promícháme. Dříve se z hmoty vykrajovaly noky, které se vařily ve vroucí osolené vodě asi 10 – 12 minut a pak se promastily sádlem.
Pan šéfkuchař přidal do bramborové hmoty opečenou dužinu z veky a připravil z ní placaté kulaté knedlíky (ty kulaté mají totiž tendenci na talíři tančit J) Knedlíky vaří v páře 15 minut.

***************************************

* Houbový krém z pravých hřibů podávaný s chlebovo-sýrovými chipsy *

Cibuli s kořenovou zeleninou orestujeme na másle s olivovým olejem, přidáme brambory s pórkem, česnek, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a zalijeme vodou (možné zalít i drůbežím vývarem). Vše vaříme do měkka a nakonec zjemníme smetanou se žloutkem.

Zvlášť si na másle orestujeme očištěné hřiby, které přidáme do polévky krátce před tím, než ji začneme mixovat. Hotovou polévku můžeme ozdobit sladkou smetanou, posypat smaženými chlebovo-sýrovými chipsy a ozdobit šéfkuchařovou nejoblíbenější bylinkou – kerblíkem.

DOBROU CHUŤ!!!

Thursday, November 11, 2010

Month of young wine in Piano Bar (11. – 30.11. 2010)


Are you one of the young wine lovers impatiently waiting for November when first bottles of St Martin’s wine and Beaujolais Nouveau make its debut?

Celebrate this significant wine event in our Piano Bar! Not only will you enjoy the wine for a very special price, but you will also savour the selection of local cheese, fruits and traditional St Martin’s delicacies included in the price of wine.

Piano Bar is open daily from 9 a.m. till 1:30 a.m.

For more information about our culinary specials click HERE

Friday, November 5, 2010

Lobster and Seafood Specials, 1 - 30 November 2010, Vltava Restaurant


Remember your summer at the seaside in our Vltava Restaurant and indulge your taste buds with delicious lobster dishes and other seafood specialties.

You can look forward to…
  • Salad made from lobster, pineapple and green peas in a spicy sweet sauce with fresh coriander and soy sprouts
  • Fresh boiled lobster with garlic butter and toast with basil pesto
  • Risotto with tiger prawns, black truffles and Parmesan cheese
  • Taglioline with cream, mussels, garlic, fresh spinach and Parmesan cheese
Vltava Restaurant is open daily: 6.30 – 11.30 p.m.

For more information about our culinary specials click HERE

For a table reservation please call +420 234 614 138 or send an e-mail to food.beverage@hotelpresident.cz