Thursday, June 9, 2011

ŠÉFKUCHAŘ DOPORUČUJE - Recepty měsíce (Červen 2011)


Inspirujte se Recepty měsíce od našeho skvělého šéfkuchaře Milana Peška! Tentokrát se jsme pro Vás připravili speciality, na kterých si pochutnali hosté našeho prvního letošního grilování na terase Prezidentského apartmá. Nebude chybět ani kulinářská inspirace navíc - tentokrát dezert z našeho Grand Restaurant festivalového menu!

*Římský salát se zakysanou smetanou, česnekem a slaninou, pečené bagety potřené provensálským máslem*

Římský salát natrháme na menší kousky, pokapeme lanýžovým olejem, osolíme a opepříme. Opatrně promícháme, přidáme zakysanou smetanu a prolisovaný česnek. Opět lehce promícháme a na hotový salát nasypeme trochu na kostičky nakrájené opečené anglické slaniny. Provensálské máslo: k prolisovanému česneku přidáme syrový žloutek a opatrně přiléváme olivový olej s kapkami vlažné vody a citrónovou šťávou. Vše buď mícháme nebo šleháme, až hmota zhoustne (měla by vypadat jako máslo).

*Jehněčí kýta z bio farmy na čerstvých bylinkách z rozmarýny, tymiánu a bazalky*

Jehněčí kýtu očistíme od zbytečného loje a tuku, omyjeme ji a osušíme. Poté ji nakrájíme na 150g plátky, které ochutíme čerstvě drceným pepřem, pokapeme citrónovou nebo limetkovou šťávou a mírně přelijeme olivovým olejem s trochou bílého jogurtu s prolisovaným česnekem. Takto připravené maso srolujeme do válečku, ke kterému přidáme větvičku rozmarýny se stroužkem česneku a svážeme motouzem. Připravené maso grilujeme pozvolna na mírném ohni (dle potřeby za občasného potírání olejem). Hotové maso osolíme, opepříme a posypeme čerstvě posekanou rozmarýnou.

***************************************

*Crème brûlée v čoko mističce s rybízovým sorbetem*

Crème brûlée uvaříme ze žloutků, vanilkového lusku s cukrem a pomerančového likéru. Celou hmotu nalijeme do gumových formiček a vaříme na páře zhruba 20 minut. Po vychlazení posypeme třtinovým cukrem a opálíme flambovací pistolí. Crème brûlée poté vložíme do čokoládové mističky se sorbetem a snítkem máty peprné a mističku položíme do středu mandlových lupínků. Lupínky připravíme z cukru, nasekaných mandlí, másla, pomerančové šťávy a hladké mouky. Z těchto přísad vytvoříme hmotu, kterou roztíráme na gumové pláty do kroužku a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2 minuty. Takto připravené lupínky pak rychle sundáme a pokládáme na nerez formy ve tvaru válce, aby lupínky získaly správný tvar.

DOBROU CHUŤ!!!