Thursday, December 9, 2010

ŠÉFKUCHAŘ DOPORUČUJE - Recepty měsíce (Prosinec 2010)


Inspirujte se Recepty měsíce od našeho skvělého šéfkuchaře Milana Peška! Tentokrát se jsme pro Vás připravili speciality, na kterých si pochutnali hosté našeho předvánočního Večera se šéfkuchařem. Nebude chybět ani kulinářská inspirace navíc - tentokrát jednoduchý, ale výborný dezert!

* Kuřecí nugetky na kurkumě s tymiánem, smažená palačinka plněná čerstvým špenátem, karotková omáčka s kokosovým mlékem *

Kuřecí prsa omyjeme ve studené vodě, osušíme a nakrájíme na nugetky, které naložíme do olivového oleje  s kurkumou, čerstvým tymiánem a česnekem. Takto připravené maso opečeme na olivovém oleji s máslem, osolíme, opepříme  a dopékáme pozvolna v troubě nebo v salamandru pod alobalem do měkka.
Palačinky připravíme z mléka a sladké smetany, do které přidáme žloutky, sůl, trochu popuštěného másla s hladkou moukou, a nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky.
Z takto připraveného těsta opekáme palačinky, které plníme čerstvým listovým špenátem pečeným na másle, dochuceným solí, bílým pepřem, česnekem, kari kořením a kokosem. Naplněné palačinky svážeme proužky z banánového listu, ponoříme do rozšlehaných vajíček s mandlovým pudrem a krátce osmažíme v oleji.
Karotková omáčka: Na másle orestujeme karotku se šalotkou a cibulí, přidáme kousek čerstvého zázvoru, stroužek česneku s oloupaným velkým tomatem, mírně osolíme, ocukrujeme třtinovým cukrem a přidáme kousek malé feferonky. Takto připravený zeleninový základ zalijeme bílým vínem, přidáme naběračku rajského protlaku a dusíme pod pokličkou do měkka. Když je karotka měkká, vše rozmixujeme tyčovým mixerem, prolisujeme přes jemné sítko a nakonec vše zjemníme kokosovým mlékem.

***************************************

* Gratinované ovoce s vanilkovou zmrzlinou *

Na másle s třtinovým cukrem a dření z vanilkového lusku orestujeme nejprve jablka a poté přidáme ostatní ovoce (banány, jahody, borůvky, rybíz). Po chvilce zastříkneme rybízovým likérem. Ovoce rozložíme na talíř a šťávu ještě trochu svaříme, aby nebyla řídká. Přidáme vanilkovou zmrzlinu, pocukrujeme moučkovým cukrem a ozdobíme mátou.

DOBROU CHUŤ!!!

Potřebujete poradit s přípravou některého pokrmu, zajímá vás něco jiného z oblasti gastronomie? Zeptejte se přímo našeho šéfkuchaře Milana Peška!

No comments: