Thursday, August 26, 2010

ŠÉFKUCHAŘ DOPORUČUJE - Recepty měsíce (Srpen 2010)

Inspirujte se Recepty měsíce od našeho skvělého šéfkuchaře Milana Peška! Tentokrát se můžete těšit na speciality, na kterých si pochutnali hosté našich dvou srpnových Večerů se šéfkuchařem.

*Římský salát se zakysanou smetanou, jogurtem, česnekem a paprikovým piperádem se slaninou*

Omytý římský salát natrháme, osolíme, opepříme a přelijeme lanýžovým olejem. Zvlášť do zakysané smetany přidáme jogurt, sladkou smetanu a vše dochutíme solí, bílým pepřem a česnekem. Takto připravenou omáčku nalijeme na salát, opatrně zamícháme, posypeme paprikovým piperádem a křupavou slaninkou. Salát vždy zdobíme čerstvě natrhanou bylinkou (např. kerblíkem, pažitkou, koprem či bazalkou).
Pro paprikové piperádo nakrájíme na drobné kostičky papriky se šalotkou, cibulí, pórkem a česnekem a vložíme na teplý olivový olej. Krátce prohřejeme, přidáme oloupané rajčátko s trochou rajského protlaku, zastříkneme bílým vínem a dochutíme třtinovým cukrem, solí a tabaskem. Je možné přidat čerstvě posekanou bazalku.

*Řepové gazpacho se sýrovými tyčinkami z listového těsta*

Na olivovém oleji orestujeme cibuli s pórkem (pouze bílý střed) a šalotku. Po chvilce přidáme očištěné plátky červené řepy, červenou papriku zbavenou dužiny a oloupané tomaty, mírně ocukrujeme třtinovým cukrem, osolíme a přidáme rajský protlak s trochou bílého vína. Během dušení přidáme kousek čerstvého zázvoru s malou pálivou feferonkou. Až zelenina změkne, přidáme očištěnou okurku hadovku a zhruba za 5 minut odstavíme ze sporáku. Do vychladlé polévky nalámeme světlý toastový chléb, vše rozmixujeme tyčovým mixerem a přecedíme přes jemné sítko. Polévku podáváme hodně vychlazenou, zdobíme jí čerstvě natrhanou řeřichou a pokreslíme sladkou smetanou.

*Biftečky z vepřové panenky zarolované v šunce Serrano*

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na malé biftečky. Biftečky zarolujeme do šunky Serrano, svážeme motouzem a potřeme olivovým olejem s česnekem a větvičkou tymiánu. Takto připravené maso pečeme na grilu za občasného potírání pivem s olejem. Hotové zbavíme provázku a posypeme jemně pokrájeným tymiánem, nakonec osolíme a opepříme.

*Vlažný kozí sýr zauzený v zeleném čaji se zázvorem v krustě z burských oříšků, javorového sirupu a tymiánu*

Z bílého toastového chleba vykrájíme kolečka, která potřeme bazalkovým pestem a po obou stranách pečeme v troubě nebo pod grilem. Do mističky vložíme nasekané burské oříšky, které zakápneme javorovým sirupem a medem, trochou šťávy z limetky, osolíme, opepříme a přidáme jemně posekaný tymián. Takto připravenou směs zamícháme a navršíme na kozí sýr.
Zvlášť připravíme piliny z třešňového dřeva, do kterých přidáme nasušený domácí zázvor se zeleným čajem. Tuto směs zapálíme a necháme rozhořet. Po chvilce plamen udusíme a s kouřem vložíme do grilu, kde už máme připraven kozí sýr na toustovém chlebu. Zhruba po 5 minutách kozí sýr vyndáme a můžeme podávat.

*Mini tartaletky s mascarpone a jahodami*

Z másla, hladké mouky, vajec, cukru a špetky soli připravíme křehké těsto, které necháme minimálně hodinu odležet v lednici.  Po odležení vyválíme z těsta tenký plát, ze kterého vykrojíme kolečko dostatečně velké pro vyložení formičky. Poté dáme péci na 170°C asi 15 minut. Po upečení necháme tartaletku vychladnout a plníme našlehaným krémem, který připravíme ze smetany, mascarpone, moučkového cukru a vanilky. Tartaletku dozdobíme čerstvými jahodami a větvičkou máty.

DOBROU CHUŤ!!!

No comments: