Thursday, September 9, 2010

ŠÉFKUCHAŘ DOPORUČUJE - Recepty měsíce (Září 2010)


Inspirujte se Recepty měsíce od našeho skvělého šéfkuchaře Milana Peška! Tentokrát se můžete těšit na speciality, na kterých si pochutnali hosté našeho posledního letošního Grilování pod modrým nebem aneb Letního Večera se šéfkuchařem. Nebude chybět ani kulinářská inspirace navíc - tentokrát netradiční příloha!

* Ledový salát se zakysanou smetanou, vlažným kozím sýrem a uzeným lososem *

Omytý a natrhaný ledový salát necháme okapat. Do zakysané smetany přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přikápneme lanýžový olej. Přidáme trochu mléka a řádně zamícháme. Takto připravenou hustou zálivku vlijeme na salát a opatrně promícháme.
Kozí sýr osolíme, opepříme a zarolujeme do uzeného lososa. Nakonec ho propíchneme větvičkou tymiánu. Takto připravený kozí sýr položíme na pečený toast potřený bazalkovým pestem, vložíme na gril a krátce prohřejeme. Hotový pak přelijeme javorovým sirupem a  pokapeme citrónovou šťávou.
Jídlo servírujeme tak, že na salát položíme vlažný kozí sýr, který obložíme baby tomaty a natrhanou divokou thajskou bazalkou.

* Biftečky z vepřové panenky zarolované v anglické slanině nadívané sušenou švestkou s mandlí a posypané čerstvým tymiánem *

Maso z vepřové panenky omyjeme, očistíme, zbavíme tuku a naplníme švestkou s oloupanou mandlí. Takto připravené maso pak zarolujeme do plátků anglické slaniny, svážeme provázkem a zalijeme olivovým olejem s přidáním čerstvého tymiánu a necháme několik hodin odležet.
Grilujeme pozvolna po obou stranách za občasného potírání olejem, hotové maso osolíme, opepříme a přelijeme přírodní vepřovou šťávou s portským vínem. Maso pak posypeme čerstvě nasekaným tymiánovým květem.

***************************************

* Indické sýrové placky plněné listovým špenátem, vařenými bramborami, tvarohem a sýrem*

Z hladké nebo polohrubé mouky, soli, oleje, droždí a vody připravíme těsto, které dáme do chladu odpočívat. Zvlášť uvaříme dvě větší brambory, které osolíme a posypeme drceným kmínem. Špenát řádně omyjeme, osušíme, lehce opečeme na olivovém oleji s máslem a necháme ho vychladnout. Do špenátu přidáme rozšťouchané brambory a dochutíme indickým kořením – Masalou, osolíme, opepříme, přisypeme trochu kurkumy se strouhaným sýrem a měkkým tvarohem. Z dříve připraveného těsta vytvoříme placky a plníme je nachystanou směsí. Placky poté pečeme pozvolna nasucho na staré litinové pánvi.

DOBROU CHUŤ!!!

No comments: