Thursday, October 14, 2010

ŠÉFKUCHAŘ DOPORUČUJE - Recepty měsíce (Říjen 2010)

Inspirujte se Recepty měsíce od našeho skvělého šéfkuchaře Milana Peška! Tentokrát se můžete těšit na speciality, na kterých si pochutnali hosté našeho říjnového Večera se šéfkuchařem, který se po létě opět vrátil do restaurace Vltava. Nebude chybět ani kulinářská inspirace navíc - tentokrát vynikající dezert!

* Dýňová polévka s čedarem, sójovými klíčky a čerstvým koriandrem *

Z kuřecích trupů připravíme vývar, který po uvaření přecedíme. Zvlášť očistíme dýni, pokrájíme ji na kostičky, vhodíme do kastrolu, přisypeme třtinový cukr a přidáme koření (sůl, feferonku, mletý koriandr s muškátovým oříškem a římským kmínem).
Takto připravenou dýni zalijeme kuřecím vývarem a dusíme do měkka. Po změknutí přilijeme sladkou smetanu, krátce povaříme, rozmixujeme a přecedíme přes jemné sítko.
Hotovou polévku posypeme sójovými klíčky marinovanými v lanýžovém oleji s koriandrem a čedarem a nakonec pokreslíme sladkou smetanou.

* Bažantí prsíčko špikované šunkou Serrano na pomerančové omáčce s brusinkami, máslové noky se špenátem a parmazánem *

Bažantí prsíčka omyjeme, osušíme a našpikujeme plátky šunky Serrano. Takto připravené maso naložíme do olivového oleje s jalovcem, rozmarýnou a necháme v chladu odpočívat.
Před pečením necháme maso okapat a pečeme pozvolna na zlatavou kůrku po obou stranách zhruba 3 - 4 minuty. Na závěr maso mírně osolíme, opepříme a dopékáme v grilu pod alobalem s bylinkami a máslem.

Pomerančovou omáčku připravíme z čerstvých vykrájených pomerančů, které dusíme za sucha s třtinovým cukrem. Pomeranče poté zalijeme bílým vínem, přidáme vanilkový lusk, hřebíček, skořici a čerstvý zázvor a vše dusíme do měkka. Po rozvaření pomerančů omáčku mírně zahustíme maizenou a zastříkneme pomerančovým likérem. Nakonec omáčku rozmixujeme tyčovým mixerem, prolisujeme přes jemné sítko a jako vložku použijeme čerstvé nebo kompotované brusinky.

Máslové noky se špenátem a parmazánem: do vlažného mléka přidáme máslo, muškátový květ, sůl a uvedeme do varu. Během vaření za stálého míchání pomalu přisypáváme hrubou mouku s krupičkou a mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na dno hrnce. Do vychladlé hmoty vmícháme celé vejce a žloutky. Poté z hmoty lžící vykrajujeme noky, které vaříme ve slané vroucí vodě zhruba 4 minuty. Nakonec noky zchladíme ve studené vodě s ledem.

***************************************

* Smažená jablíčka v opilém těstíčku s rozinkami a drcenými pistáciemi s vanilkovou zmrzlinou *

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a vložíme do vody s citrónovou šťávou. Žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme do husté pěny. Ke žloutkům přilijeme mléko se smetanou, přidáme trochu popuštěného másla s vanilkou a cukrem, citrónovou kůru, sůl a pozvolna přisypáváme hladkou mouku. Nakonec do těstíčka opatrně vmícháme ušlehané bílky.
Jablka zbavená dužiny nakrájíme na kolečka, opatrně osušíme a pozvolna namáčíme do těstíčka a poté pokládáme do rozdrcených pistácií s rozinkami. Nakonec je smažíme na mírně rozpáleném oleji. Zlatavě usmažená jablíčka obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým luskem a servírujeme na talíř  s vanilkovou zmrzlinou.

DOBROU CHUŤ!!!

No comments: