Thursday, January 13, 2011

ŠÉFKUCHAŘ DOPORUČUJE - Recepty měsíce (Leden 2011)


Inspirujte se Recepty měsíce od našeho skvělého šéfkuchaře Milana Peška! Tentokrát se jsme pro Vás připravili speciality, na kterých si pochutnali hosté našeho lednového Večera se šéfkuchařem. Nebude chybět ani kulinářská inspirace navíc - tentokrát předkrm z našeho Grand Restaurant festivalového menu!

* Pečený kozí sýr v listovém těstíčku na švestkové omáčce s rukolou *

Kozí sýr osolíme, opepříme, přidáme plátek česneku s trochou švestkových povidel a vše zabalíme do listového těsta. Takto připravený kozí sýr potřeme žloutkem ve smetaně, posypeme hoblinkami mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C zhruba 8 – 10 minut.
Švestková omáčka: Červené víno odvaříme s třtinovým cukrem a čerstvým zázvorem, do kterého přidáme švestková povidla a uvedeme do pozvolného krátkého varu. Během vaření omáčku povolíme studenou vodou a dochutíme limetkovou šťávou a rumem.
Takto připravenou omáčkou pokreslíme talíř, na který rozložíme rukolu marinovanou s lanýžovým olejem a nakonec položíme pečený kozí sýr, který obložíme baby tomaty s větvičkou kerblíku.

* Vídeňský telecí řízek, bramborová kaše s řeřichou *

Telecí svíčkovou (ve Vídni se používá telecí ořech, maso se krájí v jednom kuse, které po usmažení vypadá jako „strouhankový motýlek“) omyjeme, očistíme od přebytečného tuku a loje, nakrájíme na  středně slabé plátky, které rozklepeme, osolíme a obalíme nejprve v hladké mouce, poté ve vejcích se smetanou a nakonec v proseté domácí strouhance. Řízky smažíme velmi opatrně v oleji zhruba 3 – 4 minuty a na talíř je servírujeme ve dvou až třech kusech. Hotové řízky poklademe plátky čerstvého másla, posypeme sekanou petrželkou a přiložíme citrón.
Bramborová kaše s řeřichou: Očištěné brambory zalijeme z poloviny mlékem a z poloviny smetanou, mírně osolíme a pozvolna vaříme. Po uvaření do brambor přidáme trochu změklého másla a tyčovým mixérem kaši rozmixujeme. Takto připravenou kaši posypeme čerstvou řeřichou.

***************************************

* Tatar z lososa, artyčoků a wasabi, bramborový chips, pečený toast s bazalkovým pestem *

Omytého a osušeného lososa nakrájíme na drobné mini kostičky. Přidáme cibuli, pórek, šalotku, hořčici, sůl, bílý pepř, olivový olej s wasabi, sójovou omáčkou, tabaskem a třtinovým cukrem. Takto připravenou směs krátce rozmixujeme tyčovým mixerem a vmícháme do ní pokrájené artyčoky s jemně posekanými bylinkami. Zastříkneme odvařeným balsamikovým octem s limetkovou šťávou a citronem, osolíme a opepříme. Tatarák klademe do ústřicových lastur, vpíchneme smažený bramborový chips, ozdobíme čerstvým koprem a přiložíme opečený toast potřený bazalkovým pestem.

DOBROU CHUŤ!!!

No comments: